Share

Big data, Artificial Intelligence en data analytics zijn kreten die vandaag de dag iedereen in ons vakgebied wel kent. Prima natuurlijk. Volgens de Supply Chain Monitor lopen koplopers minder ver uit, maar ik verbaas mij oprecht over de manier waarop de enkele ‘achterblijvers’ omgaan met de verschillende technologische ontwikkelingen. Dit lijkt toch echt veel meer op het hobbyisme van een liefhebber dan het gericht besturen en borgen van kritische bedrijfsprocessen die klantwaarde bieden.

Deze bedrijven hebben hun master data management vaak nog niet op orde, terwijl ze wel met de grote jongens willen meedoen. Deze achterblijvers willen bijvoorbeeld een Warehouse Management Systeem (WMS) implementeren, terwijl belangrijke artikelgegevens zoals volumes en gewicht niet in ERP-systemen zijn vastgelegd. Vaak worden deze velden zelfs misbruikt om een gebrekkige functionaliteit in ERP te fixen. Deze bedrijven zien verbeterde efficiency en foutreductie als de belangrijkste argumenten voor de investering in een Warehouse Management Systeem en op basis van een enkel referentiebezoek concluderen zij dat scanning niet werkt en dat er een nieuwere technologie, zoals bijvoorbeeld RFID, nodig is om gebrek aan discipline te compenseren. Onzin. Er zijn duizenden bedrijven waar scanning prima werkt. De techniek bestaat niet voor niets al tientallen jaren.

Investeringen moeten vooral leiden tot hogere winsten

Ook kiezen deze achterblijvers graag voor digitalisering, zodat er papierloos kan worden gewerkt. Op zich prima, want het is natuurlijk een beetje raar als bedrijven die hoogstaande technologische producten maken of hypermoderne ICT-hardware opslaan in magazijnen, nog met papiertjes de operatie aansturen. Dat dit ouderwets is, lijkt mij helder, maar investeringen moeten vooral leiden tot hogere winsten. Helaas zie ik regelmatig dat dergelijke bedrijven vaak worden geleid door een leider met visie (helemaal goed natuurlijk), die onder de druk van moeten scoren allerlei technieken wil samenvoegen, terwijl binnen de organisatie mensen, middelen en processen nog lang niet voldoende op elkaar zijn afgestemd. Gevolg: deadlines komen onder druk en oplossingen worden gezocht in steeds maar nieuwe technieken, in plaats van eerst de basis op orde brengen en processen flexibel inrichten. Dit maakt het doorvoeren van vernieuwende technologie alleen maar lastiger.

Eerst interne organisatie op orde brengen

Voor bedrijven met een lage supply chain- en ICT-volwassenheid is het wat mij betreft verstandiger om eerst de interne organisatie op orde te brengen. Maak taken, bevoegd- en verantwoordelijkheden helder en zorg door leiderschap dat discipline wordt vergroot. Dan kunnen moderne technologieën zonder twijfel bijdragen aan bedrijfsdoelstellingen. Vanuit een hobbyisme deze technieken toepassen, maakt de uitdagingen alleen maar groter en de kans op succesvolle toepassingen alleen maar kleiner.

Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Betrouwbaar | Eerlijk | Team | Empathie | Resultaat